Eerste energiemeter symbolisch overhandigd 

“Een klein kastje met grote daden,” noemt energieregisseur Bert Strijker het apparaat dat het verbruik van elektriciteit gaat meten bij bedrijven op Lorentz III in Harderwijk. “Die metingen hebben veel invloed op de toekomst.” Hij doelt op de wens van Bedrijvenkring Harderwijk en gemeente Harderwijk om energie beter te verdelen op het bedrijventerrein. Een slim digitaal energiesysteem kan dat dan inregelen. Maar eerst wordt er gemeten hoe bedrijven hun elektriciteit op dit moment gebruiken. Eigenaar Piet de Jong, van het nog te bouwen nieuwe pand van Total Packaging,  kreeg tijdens de kick-off afgelopen donderdag, symbolisch de allereerste energiemeter uitgereikt.

Inzicht in stroomgebruik van bedrijven met een energiemeter”

Grote druk op stroomnet
“Toen ik een jaar geleden begon als wethouder, had ik me niet kunnen voorstellen hoe druk ik zou zijn met netcongestie. De te grote druk op het stroomnet heeft veel impact op de samenleving en op bedrijven.” Het stroomnet loopt vast, terugleveren van bijvoorbeeld zonnepanelen is soms niet meer mogelijk en bedrijven kunnen geen nieuwe groot-zakelijke aansluiting aanvragen. “Ik ben trots op de veerkracht die ondernemers laten zien. Samen moeten we lokaal zorgen voor een oplossing. Als wethouder van zowel duurzaamheid als economie kunnen we samen werken aan een schonere toekomst.”

Energietransitie noodzakelijk
Erwin Bruinink, voorzitter van Bedrijvenkring Harderwijk beaamt dat samenwerking een belangrijke sleutel tot succes is. “De constructieve relatie tussen gemeente en bedrijven is een compliment waard.” Tijdens de kick-off tekenden Bedrijvenkring Harderwijk en gemeente Harderwijk een nieuwe samenwerkingsovereenkomst om deze relatie te bekrachtigen.

Ook Bruinink ziet de noodzaak om oplossingen te vinden voor het energievraagstuk. “Persoonlijk vind ik het belangrijk om voor de volgende generatie een betere planeet achter te laten. Maar ook als ondernemer zie ik enorme problemen met levering van stroom. Als we nu inzetten op energie managen en de weg inzetten naar 0 op de meter, dan hebben we een voorsprong in onze concurrentiepositie. Harderwijk heeft een sterke economie en er is volop innovatie.”

“Energie beter managen geeft een voorsprong in onze concurrentiepositie”

Bedrijvenkring Harderwijk neemt een voortrekkersrol in de energietransitie en ontwikkelde een roadmap richting 2030. Bruinink: “straks kunnen we bijvoorbeeld met onze data naar Liander en nieuwe contracten afspreken. Nu zaaien we en straks zijn er steeds meer oplossingen zichtbaar.”

Dashboard met inzicht in energieverbruik
Bedrijven op Lorentz III gaan het energieverbruik bijhouden met de energiemeter. Er komt een overzichtelijk dashboard waarin precies te zien is wanneer er pieken zijn in energieverbruik. Zo kunnen bedrijven zelf ook al optimaliseren in energieverbruik.

Eigenaar Piet de Jong is verbaasd over de snelheid waarmee in Harderwijk de eerste aanzet tot een structurele oplossing komt. Ook hij kon voor zijn nieuwe pand geen groot-zakelijke energieaansluiting krijgen. “Fijn dat gemeente Harderwijk en Bedrijvenkring Harderwijk de energietransitie zo vlot en voortvarend oppakken. Ik ben zeer vereerd om dit geheimzinnige doosje aangeboden te krijgen. Ik hoop dat de metingen die hij verricht, leiden tot stabiele oplossingen voor bedrijven.”

“In Harderwijk pakken we de energietransitie vlot en voortvarend op”

Meten is weten
Energiemeters komen in alle panden van bedrijven op Lorentz III te hangen. Daarmee wordt precies bijgehouden wanneer, waar en hoeveel stroom verbruikt en opgewekt wordt. Met dat inzicht kan samen met Liander bekeken worden of het elektriciteitsnet op het bedrijventerrein beter benut kan worden om ruimte te maken voor nieuwe bedrijven en voor de groei en verduurzaming van gevestigde bedrijven. Tijdens het meten krijgt elk bedrijf een eigen dashboard waarop ze hun energiestromen zeer gedetailleerd kunnen inzien. Daarnaast wordt in een centraal dashboard geanalyseerd wat er op gebiedsniveau gebeurt.

Virtueel lokaal energiesysteem
Het beter benutten van het elektriciteitsnetwerk vergt eerst een energiemanagementsysteem. Hiermee kunnen energiestromen slim worden aangestuurd om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Zo ontstaat een virtueel lokaal energiesysteem dat vraag en aanbod in balans houdt. Indien nodig, kunnen aan dit systeem fysieke oplossingen worden toegevoegd, zoals (collectieve) batterijen of slimme laadpalen die veel of juist weinig elektriciteit kunnen gebruiken op de momenten dat de balans op het net hersteld moet worden.

Waarom een bedrijvenkring

Dit is waarom:

Conclusie Miljoenenontbijt: IB-ondernemer is het meest de klos

Miljoenenontbijt 2023: IB-ondernemer de klos De dag na Prinsjesdag komen de Bedrijvenkring Harderwijk, Ermelo en Bedrijfskring Zeewolde volgens traditie samen om zich te laten informeren over de Miljoenennota en de gevolgen daarvan voor ondernemers. Het grootste deel...

Geslaagde eerste Building Run op Lorentz III

Eerste editie onder fantastische omstandighedenOnder werkelijk fantastische omstandigheden vond op vrijdag 15 september de eerste editie van de "Iedema Gezonde Werkvloer Building Run" plaats, tevens de kick-off van de Nationale Sportweek. Wethouder Companjen gaf met...

Inwoners en ondernemers gevraagd mee te denken over Omgevingsvisie

Project Horizon Harderwijk 2040Als onderdeel van de Omgevingswet die op 1 januari a.s. in gaat, is er afgelopen jaren door gemeente Harderwijk gewerkt aan een Omgevingsvisie. Deze visie schetst het toekomstbeeld voor het Harderwijk en Hierden van 2040. Het beschrijft...

Bedrijvenkring Harderwijk, Postbus 115 3840 AC Harderwijk
marion.vangils@bedrijvenkringharderwijk.nl
KvK-nummer 40094014

 

 

PROFITEER OOK MEE

WIJ LOBBYEN, FACILITEREN, JAGEN AAN, VERBINDEN EN VERSTERKEN ONDERLINGE RELATIES.

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!