Bedrijvenontmoetingsdag over innovatie en duurzaamheid

 

Innovatie en duurzaamheid, in ondernemersland zo ongeveer de meeste gebruikte woorden van het afgelopen decennium. En terecht. “Want van zzp-er tot multinational, samen kunnen we in het kader van duurzaamheid zoveel meer bereiken dan alleen. Het is belangrijk dat we die samenwerking blijven zoeken”, aldus Adwin Ploeger, voorzitter van de Bedrijvenkring Harderwijk. Hij opende de jaarlijkse bedrijvenmiddag, vrijdag 17 november, met een korte toespraak. “Als Bedrijvenkring nemen we de verbindende rol heel serieus. Denk aan het Smart City project, waarin we samenwerken met onderwijs, ondernemers en de lokale overheid. In alles wat we doen als bedrijvenkring, hebben we als doel kennis delen, mensen aanjagen en stimuleren om duurzaam en innovatief te ondernemen. Dat we drempels wegnemen en elkaar laten zien in welke kleine dingen je al bij kunt dragen.”

Wethouder Christianne van der Wal prijst de bedrijventerreinen van Harderwijk, het parkmanagement en het lef van de ondernemers. “Het is onze taak als gemeentebestuur om het potentieel van Harderwijk ten volle te benutten, om te zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Daar werkt de BKH volop aan mee, door oog te hebben voor duurzaamheid en dat te stimuleren onder haar leden. Daar komen mooie samenwerkingen van.”

Een van die samenwerkingen betreft de nieuwe bio-energiecentrale van Waterschap Vallei en Veluwe. Samen met Jan Bakker, een private partner uit Oldebroek, bouwt het Waterschap die centrale. Een project van maar liefst vijftien miljoen euro. Het is voor het eerst dat het Waterschap met een private partij samenwerkt. “Mesthandelaar Jan Bakker wilde graag zelf zijn mest vergisten, wij wilden een nieuwe bio-energiecentrale. We hebben in een Oldebroekse kroeg een biertje gedronken en besloten samen te werken”, zegt directeur Waterschap Vallei en Veluwe, Douwe Jan Tilkema. De samenwerking wordt ondergebracht in een aparte bv, Bio-Energiecentrale Harderwijk. Beide partijen hebben daarin een belang van vijftig procent.

Er wordt in de nieuwe centrale straks minimaal vijftig procent mest vergist, afkomstig van de veehouderijen in de regio. Dat wordt aangevuld met maaisel en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector. De producten die daaruit ontstaan, biogas, digestaat en CO2, worden verkocht of geleverd. “Jaarlijks leveren wij 12,5 miljoen kuub biogas, genoeg voor vijfduizend huishoudens. De negenduizend ton aan digestaat wordt naar het buitenland geëxporteerd en de 4,5 miljoen kuub Co2 die vrijkomt, gaat naar de RuwBouw Groep, voor de productie van stenen”, aldus Tilkema. In december gaat de bouw van start. Een jaar later moeten de eerste leveringen gas aan het net worden gedaan.

De bedrijvenmiddag werd afgesloten met een bezoek aan de huidige waterzuiveringsinstallatie en de kalkzandsteenfabriek van de RuwBouw Groep. Zij zijn genomineerd voor de Veluwse Innovatieprijs. Ze hebben de nominatie te danken aan hun CO2mpensatiesteen. Door het gebruik van de reststof CO2 (wat ze volgend jaar direct geleverd krijgen door het Waterschap) in de productie van hun nieuwe stenen, worden de stenen niet alleen veel sterker, maar heeft het bedrijf ook een duurzame manier gevonden om CO2 te hergebruiken.

 

Waarom een bedrijvenkring

Dit is waarom:

Duurzaam Lorentz – hoe gaan we verder

Ondernemersontbijt 20 juni - BE+ hoe gaan we verder?   Gaan de bedrijven op Lorentz wel of niet collectief maatregelen voor duurzaamheid nemen? Dat is de vraag die tijdens het ondernemersontbijt van de Bedrijvenkring op donderdag 20 juni werd behandeld. Eind 2017 is...

Uitreiking KVO-certificaat op bedrijventerrein de Tonsel

Uitreiking KVO-certificaat tijdens ALV op de Tonsel Op bedrijventerrein de Tonsel vond vanmorgen in alle vroegte de Algemene Ledenvergadering plaats. Ca. 15 van de 26 daar gevestigde ondernemers waren aanwezig om daar met elkaar te ontbijten, bij te praten en de...

Terugblik inspiratieontbijt ‘Een gezonde start’

Terugblik inspiratieontbijt 'Een gezonde start' Op donderdagmorgen 23 mei a.s. organiseerde de werkgroep De Gezonde Werkvloer een inspiratieontbijt met aansluitend een beurs. Het ontbijt vond plaats bij Bidfood Harderwijk. Bezoekers aan het ontbijt werden getrakteerd...

Bedrijvenkring Harderwijk, Postbus 115 3840 AC Harderwijk
secretariaat@bedrijvenkringharderwijk.nl
KvK-nummer 40094014

 

 

PROFITEER OOK MEE

WIJ LOBBYEN, FACILITEREN, JAGEN AAN, VERBINDEN EN VERSTERKEN ONDERLINGE RELATIES.

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!