De FIOD belt aan!

 

Donderdag 31 oktober was het ondernemersontbijt van de Bedrijvenkring Harderwijk. Er waren ca. 60 ondernemers te gast in de mooie showroom van Wensink Mercedes-Benz aan de Stephensonstraat 5 te Harderwijk. Het was een interessante ochtend voor de ondernemers want gastspreker van het ondernemersontbijt was deze keer Joost Boersma. Met 25 jaar ervaring als rechercheur en hulp officier bij de FIOD kon hij de ondernemers meer vertellen over interessante casussen van de FIOD.

John Haar, manager van Wensink Mercedes-Benz, vertelde allereerst over het begin van Wensink. De vestiging van Wensink in Harderwijk behoort namelijk tot een van de oudste vestigingen. Als sinds de start in 1985 zit Wensink Mercedes-Benz in Harderwijk. Van de 25 vestigingen toen, is het bedrijf inmiddels gegroeid naar 45 vestigingen met 1300 medewerkers. “De kracht van Wensink is dat wij specifiek kijken naar de vraag van de klant. Wanneer de klant een vraag heeft, vullen wij deze in. Ook veranderen wij graag mee met de vraag van de markt. Onze kernwaarden zijn: betrokken, betrouwbaar, duurzaamheid, data en kennis. Zodra je de data en kennis voor elkaar hebt, heb je ook de klant, aldus John Haar.”

Daarna was het woord aan Joost Boersma. Inmiddels is Boersma drie jaar gepensioneerd maar met ruim 25 jaar aan ervaring kon hij zeker toelichten hoe de FIOD te werk gaat. Als eerst gaf Boersma een uitleg over wat de FIOD precies is. “De FIOD is een onderdeel van de belastingdienst. De FIOD start aan de hand van fraudesignalen een onderzoek om bewijs te verzamelen en voor een strafrechtelijk onderzoek, vertelt Boersma.”

Aan de hand van een aantal casussen vertelde Boersma wat hij in de praktijk heeft meegemaakt en hoe de FIOD hierin te werk gaat. Uiteraard waren alle namen om privacy-redenen veranderd.
Het werd goed duidelijk hoe diep en vergaand het onderzoek van de FIOD is!

Bevoegdheden
De FIOD heeft verschillende bevoegdheden:
• Het doorzoeken van bedrijfspanden (via de Officier van justitie) en woningen (via de Rechter- commissaris);
• Inbeslagnemingen;
• Vermogensbestanddelen.
Aan het einde van het onderzoek wordt er door de FIOD-ambtenaren een proces-verbaal opgemaakt. Het proces-verbaal wordt beoordeeld door de Officier van Justitie. Als de Officier van Justitie besluit dat er genoeg bewijs is moet de verdachte voorkomen in een terechtzitting.

Boodschap
De boodschap van Joost Boersma was duidelijk: realiseer je goed waar je mee bezig bent, want je komt niet overal zo maar mee weg!
Iris van der Sterre, bestuurslid van de Bedrijvenkring Harderwijk, bedankte Joost voor zijn verhaal en John Haar voor het beschikbaar stellen van de locatie. Tegen 9 uur kon iedereen weer aan het werk.

Waarom een bedrijvenkring

Dit is waarom:

Eerste Algemene Ledenvergadering Bedrijvenkring Harderwijk online

Allereerste online Algemene Ledenvergadering BedrijvenkringVanwege de corona-crisis vond de eerste online algemene ledenvergadering van de Bedrijvenkring Harderwijk ooit plaats. Het bestuur van de BKH was bijeengekomen bij Dalton 17 en waren via een Zoom-meeting te...

Algemene Ledenvergadering Bedrijvenkring Harderwijk op 18 juni a.s.

Online Algemene LedenvergaderingHet bestuur van de bedrijvenkring Harderwijk nodigt u van harte uit tot het bijwonen van haar Algemene Ledenvergadering. De vergadering vindt plaats op donderdag 18 juni van 09.00 - 10.00 uur. In verband met de huidige omstandigheden...

Online bijeenkomst Bedrijvenkring Harderwijk en gemeente Harderwijk

Online bijeenkomst voor ondernemers over coronacrisisDonderdagmorgen 14 mei 2020 opende wethouder Bert van Bijsteren een meet-up bijeenkomst van de Bedrijvenkring Harderwijk. De ondernemers die bij de bedrijvenkring zijn aangesloten konden op afstand de bijeenkomst...

Bedrijvenkring Harderwijk, Postbus 115 3840 AC Harderwijk
secretariaat@bedrijvenkringharderwijk.nl
KvK-nummer 40094014

 

 

PROFITEER OOK MEE

WIJ LOBBYEN, FACILITEREN, JAGEN AAN, VERBINDEN EN VERSTERKEN ONDERLINGE RELATIES.

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!