‘Het MKB als melkkoe’

ERMELO – Woensdagmorgen, de dag na Prinsjesdag, bezochten meer dan honderd ondernemers het Miljoenenontbijt Theater De Dialoog. Hier sprak voorzitter van de BKE Reinald van Ommeren zijn zorgen uit over de maatregelen uit de Miljoenennota. ,,Het MKB is een mooie melkkoe,” zei hij. ,,Eentje die je kunt blijven melken en die de stikstofproblemen oplost.”

Daarna was het woord aan Henk Scholman en Martin Klomp van Lentink De Jonge. De mannen hebben gisteravond tot in de late uurtjes doorgewerkt om de gevolgen van de besluiten door te rekenen en te kijken wat het voor ondernemers betekent. De conclusie is dat vooral directeur-grootaandeelhouders de klos zijn. ,,Wel moeten de ingediende voorstellen nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer,” aldus Martin Klomp.

Er komt een verhoging van het minimumloon aan met 10% en de belastingvrije kilometervergoeding wordt met 2 cent verhoogd. De expert legde uit wat de maatregelen concreet inhouden voor bedrijven en privé. Zo wordt de ‘Jubelton’ afgeschaft en wordt het zakelijk vastgoed enorm geraakt. ,,In elk geval is Box 3, voorheen de pretbox, stuk.” Klomp legde uit hoe deze box de komende jaren gerepareerd moet worden, maar dat duurt nog even.

De financiële mannen van Lentink De Jonge gaven tijdens het Miljoenenontbijt, een initiatief van de BedrijvenKring Ermelo, de Bedrijfskring Zeewolde en de BedrijvenKring Harderwijk schematisch een beeld waar koopkrachtmaatregelen genomen worden en waar het geld vandaan moet komen. ,,Zijn het genoeg maatregelen?” Dat is de vraag. Zo gaat de overheid de energiebelasting verlagen, wordt de zorgtoeslag tijdelijk verhoogd en komt er een energiefonds. De zelfstandigenaftrek daarentegen gaat versneld omlaag, de inkomstenbelasting schijf 1 gaat omlaag en de arbeidskorting omhoog. ,,De IB-ondernemer lijkt de dans te ontspringen en voor met name de vermogende particulieren en Box-3 beleggers is er werk aan de winkel,” aldus Klomp.

Naast de harde cijfers was het ontbijt ook vooral een netwerkbijeenkomst. In alle vroegte werden er nieuwe contacten gelegd en konden ondernemers met elkaar in gesprek gaan.

Waarom een bedrijvenkring

Dit is waarom:

Lezing Kees Klomp over de betekeniseconomie

Lezing op 18 april bij Green Offices Gemeente Harderwijk en Green Offices organiseren op 18 april a.s. een lezing betreft kennismaken met een nieuw perspectief op economie en ondernemen. Kees Klomp, lector Betekeniseconomie bij Hogeschool Rotterdam en schrijver van...

Fiets naar je werk – week vanaf 22 mei 2023

Kom je ook op de fiets naar je werk?Op 22 mei start de Fiets naar je werk week op de Noord-Veluwe. Komen jouw medewerkers in die week ook (een keer) op de fiets naar het werk? ​Fietsen draagt bij aan de vitaliteit van medewerkers en daarnaast bespaar je er CO2 mee!...

KVO-werkgroep Lorentz behaalt opnieuw certificaat

KIWA-audit voor Keurmerk Veilig Ondernemen Lorentz op 23 maart jl. Op donderdag 23 maart jl. vond de KIWA-audit op bedrijventerrein Lorentz voor het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen plaats. Het KIWA-certificaat moet 1x in de drie jaar vernieuwd worden. De...

Bedrijvenkring Harderwijk, Postbus 115 3840 AC Harderwijk
marion.vangils@bedrijvenkringharderwijk.nl
KvK-nummer 40094014

 

 

PROFITEER OOK MEE

WIJ LOBBYEN, FACILITEREN, JAGEN AAN, VERBINDEN EN VERSTERKEN ONDERLINGE RELATIES.

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!