Trots op Harderwijkse bedrijven!

Ruim 100 deelnemers hadden zich aangemeld voor de Bedrijvenontmoetingsdag, dit jaar georganiseerd door de Bedrijvenkring Harderwijk. Na ontvangst bij Hydro werd de groep in drieën gesplitst en volgde een bedrijfsbezoek aan Hydro, Total Packaging en AIC. De rondleidingen werden met veel enthousiasme gegeven.

Bij het eerste bedrijf Hydro gelden strikte veiligheidseisen. Iedereen moet een helm en veiligheidsbril op, veiligheidsschoenen, jasje aan en oordopjes in. De instructies zijn duidelijk: op de groene paden blijven en nergens aankomen, want dat aluminium heet is, zie je niet. Productiebegeleider Peter van Keulen leidt de groep rond door de productiehal. Een grote zaag zaagt de blokken aluminium in stukken voordat het verhitte aluminium door de matrijs worden geperst en het zo de juiste vorm krijgt. Het gloeiendhete product wordt daarna keihard gemaakt.

De groep ziet dat een matrijs van zo’n 400 kilo zwaar uit de heteluchtoven omhoog wordt getakeld. Een collega op de vloer vertelt dat deze matrijzen wel 440 graden heet zijn, de lucht trilt van de hitte. Een operator wordt in een jaar opgeleid om te mogen persen.“Het voor de klant op de juiste lengte gemaakte aluminium wordt gebruikt in de automotive industrie, treinbouw, wegen, bruggenbouw, boten en in voetbalstadions”, vertelt Van Keulen. ”Nu persen we geleiders voor stroom om metrovoertuigen te laten rijden. We persen bootmasten voor exclusieve jachten en maken voor kabelbouw de buizen voor hoogspanningskabels. Voor een exclusief merk eindversterker die 16.000 euro kost persen we het aluminium.” De productieleider benadrukt dat alles binnen Hydro circulair gebeurt.

Rituals
Het tweede bezoek van 45 minuten is bij Total Packaging. De groep wordt opgesplitst en accountmanager Maarten Smit geeft een rondleiding langs het magazijn voor gevaarlijke stoffen. “Hier mag je nooit naar binnen zonder een luchtmasker”, waarschuwt hij. Veel klanten in de cosmetica zijn voor hun verpakking klant bij het Harderwijkse bedrijf. De groep krijgt de in 2022 aangeschafte drukpers te zien. Deze maakt mooie strakke en diepe kleuren en kan 18.000 vellen per uur ‘wegdraaien’, wat 4-8 verpakkingen zijn. Deze machine draait 24 uur, vijf dagen per week door en alle andere machines in het bedrijf zijn er afhankelijk van. Bij Total Packaging wordt dag en nacht in ploegen gewerkt. Binnen het bedrijf wordt geen folie, inkt of plastic verspild. Ook krijgt de groep de stansafdeling en de omplakafdeling te zien, waar o.a. verpakkingen voor Rituals worden gemaakt. Er staan grote, gevaarlijke machines en iedereen is gecertificeerd om er mee te mogen werken. Mensen die van afdeling willen switchen, worden intern opgeleid. Aan de productielijnen op de inpakafdeling wordt nog veel handmatig gedaan.

Familiebedrijf
Tot slot wordt AIC bezocht, waar Iris en Job van der Sterre en Gijs Bont het gezelschap verwelkomen. AIC, dat al sinds 1992 in handen is van de familie Van der Sterre, en in 2006 overging naar Iris en Job, heeft inmiddels 65 medewerkers. In 2019 werd het nieuw pand van 16.000 m2 in gebruik genomen. In juli 2023 is het bedrijf gefuseerd met Visser Assen (55 medewerkers). AIC levert bouwmaterialen aan de bouwbedrijven op de bouwplaatsen, terwijl Visser Assen de infrabedrijven van materiaal voorziet. Een jaar eerder heeft investeerder Synergia een belang in het bedrijf gekocht. AIC is en blijft een familiebedrijf. Dit komt o.a. tot uitdrukking door een studiefonds voor de kinderen van de medewerkers. Het bedrijf, dat in 2020 de Linnaeusonderscheiding ontving, heeft een fitprogramma voor het personeel en sponsort ook veel sportclubs in de regio. Iris van der Sterre geeft een rondleiding door het imposante gebouw. „Onze kracht is dat we nu een totaalpakket kunnen bieden en de hele bouwplaatsinrichting kunnen leveren; dit doen externe chauffeurs en monteurs. Er zijn 540 verhuurprojecten: steigers voor woningen tot een woontoren in Amsterdam van 40 meter hoog. De groothandel verhuurt bouwmaterialen voor de zzp’er tot een beursgenoteerd bedrijf. De zeer ervaren monteurs repareren gereedschap en keuren machines. Na inname wordt alles gecontroleerd voor het weer verhuurd wordt. In crisistijd, vanaf 2010, toen veel bedrijven een investeringsstop kenden, is gestart met investeren in de verhuurtak. Daar bij is de showroom met verkoop van kleiner handgereedschap maar een klein percentage van de omzet, maar wel het visitekaartje voor de klant.”

Werken dichtbij huis
Wethouders Martijn Pijnenburg (economie & bedrijventerreinen) en Maarten Reckman (sociaal domein) zijn onder de indruk van wat ze zien. Reckman: “Er wordt veel geroepen dat de productie naar China wordt verplaatst, maar in Harderwijk worden ook hoogwaardige producten gemaakt, zo laten deze drie bedrijven zien.”
“Harderwijkse inwoners weten echter amper wat er allemaal gebeurt op de industrieterreinen van Harderwijk”, merkt Pijnenburg. “In plaats dat mensen een uur in de auto of de trein zitten naar Utrecht kunnen ze ook hier werk vinden op alle opleidingsniveaus. Als je iets anders wilt, kan dat ook dichtbij huis. Total Packaging, AIC en Hydro zorgen voor een grote werkgelegenheid en maken mooie producten, daar mogen we trots op zijn.” Ook op het gebied van duurzaamheid ziet Pijnenburg mooie dingen gebeuren. “Er is geen verlies van folie, karton en inkt en ook van aluminium blijft niets over.”

Tussen de ruim 100 deelnemers aan de Bedrijvenontmoetingsdag is een forse delegatie van de gemeente Harderwijk aanwezig; naast de wethouders accountmanagers, burgemeester en de gemeentesecretaris, maar ook de boa. Pijnenburg: “We willen als gemeente laagdrempelig contact met ondernemers, zodat we zien wat er op de arbeidsmarkt gebeurt en waar behoefte aan is. We willen als college zichtbaar zijn en dat ze ons weten te vinden als er wat speelt.”

Pijnenburg bedankt voor aanvang van de netwerkborrel de drie bedrijven voor het openstellen van de deuren. Hydro, Total Packaging en AIC zijn hiervoor door de bedrijvenkring gevraagd en hebben enthousiast hun deuren geopend. 

Erwin Bruinink, voorzitter van de Bedrijvenkring Harderwijk, kijkt voldaan terug op een geslaagde middag. “Met ruim 100 aanmeldingen is dit ons best bezochte evenement van het jaar. Door dit kijkje in de keuken weten we beter van elkaar wat voor mooie dingen we maken en dit geeft inspiratie. We willen hiermee saamhorigheid en samenwerking stimuleren. We zien dan ook handel tussen ondernemers ontstaan.”

Hierbij nog een bijzonder woord van dank voor Hydro voor het openstellen van de deuren voor zowel de ontvangst als de afsluitende borrel. Ronald van Pijkeren van Brownies & Downies Harderwijk hartelijk dank voor de catering. Dit was meer dan uitstekend verzorgd!

Waarom een bedrijvenkring

Dit is waarom:

Avondschouw Lorentz zonder verrassingen

Onze bedrijventerreinen liggen er ook 's avonds veilig bijOp dinsdagavond 28 november zijn bedrijventerreinen Lorentz I, II, III en Pasteurhaven geschouwd bij duisternis. De schouw werd uitgevoerd door de accountmanager bedrijven van de gemeente Harderwijk, de wijkboa...

Bedrijven doneren tijd & talent aan Kerstmissie Harderwijk

Kerstmissie HarderwijkWij nodigen onze leden van harte uit om mee te doen aan de KerstMissie Harderwijk. Dit is een geweldige kans voor jou als ondernemer/ bedrijf om samen met je medewerkers een maatschappelijke bijdrage te leveren. Het doel is om iedereen in onze...

Onderzoek rekenkamercommissie ondermijnende criminaliteit

Uitnodiging bijeenkomst op 12 december a.s.De rekenkamercommissie Ermelo-Harderwijk doet in de gemeente Harderwijk onderzoek naar de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De rekenkamercommissie wil in beeld brengen welke criminaliteit voorkomt in Harderwijk en hoe...

Bedrijvenkring Harderwijk, Postbus 115 3840 AC Harderwijk
marion.vangils@bedrijvenkringharderwijk.nl
KvK-nummer 40094014

 

 

PROFITEER OOK MEE

WIJ LOBBYEN, FACILITEREN, JAGEN AAN, VERBINDEN EN VERSTERKEN ONDERLINGE RELATIES.

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!